Project: Family Share

Neighborhood: Greenwood 

Status: Completed in 2012          

Building Type: Single Family w/ Accessory Dwelling

AIA Seattle Explore Home Tour 2013

AIA Seattle Future Shack Exhibit 2012

Our client’s goal was to create a small, high-performance, healthy home for herself and her teenage son while providing a place for her father to age in place.  An attached private accessory dwelling provides a space for him as well as flexibility in the future. The new home was designed to minimize its footprint on site, made smaller than the original 1930’s house.  Embracing adaptability and efficiency, the residence includes two dwellings: a one-bedroom 795 square-foot accessory dwelling at the lower grade and a two-story 1330 square-foot primary dwelling located above.  

Involved in all aspects of project execution, our client oversaw the process by living in a used trailer parked in the backyard throughout the project’s construction. Family-Share focused on maximizing the footprint’s performance, access to natural light and the health of the occupants.  Sustainable features include high-performance glazing, solar preheat for domestic and hot water in-floor heating and reclaimed fir car decking rainscreen siding.

 

In NEWS ↴